top of page

Bamboo Talent werkt samen met het kennisinstituut me.scan company.  Zij hebben de me.scan ontwikkeld, gebaseerd op de theorie van Carl G. Jung.  

De me.-scan is een innovatieve persoonlijkheids- en talentenscan, die al meer dan 40.000 keer is gebruikt in vele verschillende soorten organisaties en bedrijven.  

De me.scan bestaat uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel maakt gebruik van positieve en negatieve associaties met acht beelden. De beleving die een persoon heeft bij de acht gebruikte beelden geeft direct inzicht in zijn of haar gedragsvoorkeuren. In het tweede onderdeel van de me.scan moeten uit 24 competenties de tien competenties worden gekozen die hij of zij het best vindt aansluiten op zijn of haar eigen kwaliteiten. De samenhang tussen de keuzes in de twee gedeeltes van de me.scan laat zien in hoeverre iemand zijn of haar natuurlijke talenten herkent en in hoeverre hij of zij deze talenten heeft ontwikkeld. Tevens wordt zichtbaar tegen welke remmingen en valkuilen iemand kan aanlopen zonder dat hij of zij zich daarvan ten volle bewust is. Deze remmingen en valkuilen kunnen de ontwikkeling van het kind doen stagneren.

Schermafbeelding 2020-09-03 om 16.17.32.png

Theorie Carl G. Jung

Energie gevers

Ieder mens kent het wel: activiteiten of het inzetten van bepaalde vaardigheden waarbij veel energie ontstaat, waarbij de activiteit een opgetogen gevoel genereert. Na deze activiteit ervaart men een voldaan gevoel, is er nog energie over en de motivatie blijft. Dit heeft te maken met de intrinsieke motivatie die er is of is ontstaan. Activiteiten en het inzetten van deze vaardigheden gaan dan ook makkelijk omdat men intrinsiek gemotiveerd is of is geraakt. Op deze manier leert men makkelijk en met plezier nieuwe dingen bij. De natuurlijke aanleg van de persoon of het kind voor deze specifieke activiteiten wordt zo gestimuleerd en ontwikkeld vanuit talent en interesse.  

Kind met leerkracht in de war2 - Random - Bamboe.png

Energie remmers

Andere activiteiten kosten soms veel energie. Activiteiten en vaardigheden die niet komen aanwaaien, waar men of het kind zijn of haar best voor moet doen om ze te leren. Zonder druk te ervaren, lukt het vaak wel. Maar als druk ervaren wordt, kan men erin doorschieten of het maar laten en kost het veel energie. Aan het einde van de dag is men moe of uitgeput.  

Carl G. Jung

Naar dit verschil in beleving van ervaring of gevoel heeft Carl Jung, een gerenommeerd psychiater, jarenlang onderzoek gedaan. Wat past er van nature goed bij iemand, waardoor bepaalde competenties uitvoeren juist energie geven en motiveren. Of wat past er van nature minder goed bij iemand, waardoor sommige activiteiten en competenties juist energie kosten en demotiveren. Door bewust te zijn van persoonlijke competenties en motivatoren, kan men zich ontwikkelen op een manier die bij hem of haar past. Hierdoor gaat de persoon ook met meer energie en blijdschap door het leven en is hij of zij meer gemotiveerd. De me.scan is gebaseerd op de theorie van Carl Jung.  

Waar er in het bedrijfsleven al veelvuldig gebruik wordt gemaakt van deze en vergelijkbare scans ter bevordering van het welbevinden en de ontwikkeling van werknemers, het bevorderen van de groepsdynamiek en verbeteren van prestaties, wordt hier binnen het onderwijs nog relatief weinig aandacht aan geschonken. Terwijl er in het onderwijs juist zoveel impact kan worden gemaakt, zowel op het gebied van de ontwikkeling van jeugdigen zelf als de context ter ondersteuning daarvan.   

Bamboo Talent biedt leerkrachten en leerlingen dan ook unieke inzichten in aspecten die normaal gesproken vaak ongezien blijven.   

Waar kan je aan denken bij de inzichten die uit de me.scan komen? 

Ieder kind is uniek: het staat op zijn of haar geheel eigen manier in het leven. Om deze reden zal het zich op geheel eigen wijze aangetrokken voelen of juist afkeren van een specifieke benadering en taak.  

 

Een voorbeeld 

Het ene kind raakt bijvoorbeeld gemotiveerd door duidelijke en concrete doelen. Dit in combinatie met het gevoel van veel eigen verantwoordelijkheid. Een ander kind kan juist een starre of afstandelijke houding aannemen wanneer de focus op de te behalen resultaten (duidelijke en concrete doelen) te groot wordt. En het krijgen van veel eigen verantwoordelijkheid kan dit kind juist het gevoel geven niet helemaal serieus te worden genomen.   

Zo heeft ieder kind een bepaalde voorkeur tot verschillende combinaties van manieren van werken/leren en redenen om gemotiveerd te zijn. Bamboo Talent wil de leerkracht hierin ondersteunen, zodat deze naast zijn of haar eigen kennis, kunde en ervaring, inzichten krijgt vanuit een aanvullend perspectief: de aanleg en het talent van het kind.  

bottom of page